Masajul limfatic este o tehnică sigură pentru influențarea ganglionilor limfatici și a limfei în sine din corpul uman. Limfa transportă toate substanțele vitale din organism precum apă, aminoacizi, minerale, produse metabolice. Masajul permite normalizarea și chiar accelerarea fluxului limfatic. 

Principala caracteristică a tehnicii este că specialistul nu frământă mușchii, nu afectează întreaga zonă selectată a corpului. Efectuează mișcări de masaj strict de-a lungul liniilor fluxului limfatic, activând mișcarea fluidului în organism.

Ca urmare, se observă modificări pozitive complexe ale aspectului și stării de bine: edemele sunt diminuate, celulita dispare, apare mai multă energie și chiar starea de spirit se îmbunătățește. 

Masajul manual pentru drenaj limfatic:

Există mai multe tehnici care diferă în gradul de intensitate al expunerii, dar esența este aceeași: maseurul cu mișcări ritmice netede stimulează o creștere a fluxului limfatic, lucrează asupra ganglionilor limfatici. În acest caz, poate exista și un efect asupra mușchilor, dar nu este un scop în sine, în prim plan și cel mai important este sistemul limfatic. Uleiurile aromatice sunt adesea folosite pentru a maximiza relaxarea pacientului. Au un efect benefic asupra stării emoționale. 

Cum funcționează fluxul limfatic?

Sistemul limfatic este un mecanism natural ideal care elimină și neutralizează deșeurile și produsele reziduale din organism, pompează excesul de lichid din acesta. 

În timpul diferitelor boli, atât acute, cât și cronice, diferite toxine, viruși și microbi sunt eliminați în sistemul limfatic, iar în timpul perioadei de dietă, acesta absoarbe rămășițele defalcării celulelor adipoase. În mod normal, sistemul limfatic pompează de la 2 până la 4 litri pe zi de lichid intercelular și deșeuri, curățând organismul.

Cu toate acestea, fluxul limfatic încetinește odată cu vârsta, iar sistemul limfatic încetează să facă față activității sale. Alimentația necorespunzătoare contribuie la eșecuri: țesuturile încetează să elimine lichidul în volumul necesar la momentul potrivit, apare umflarea picioarelor, umflarea feței, pungi sub ochi.

Dacă sistemul limfatic nu funcționează bine, lichidul din organism se acumulează, ganglionii limfatici sunt supraîncărcați și înfundați cu toxine și produse de degradare, procesele metabolice sunt perturbate și imunitatea suferă: orice, chiar și o infecție minoră, poate duce la dezvoltarea bolilor acute. sau exacerbarea celor cronice.

Efectul masajului limfatic:

Viteza de mișcare a limfei crește. Mușchii care se află în jurul vaselor limfatice se relaxează. Acest lucru duce la schimbări pozitive precum:

 • Reducerea greutății – în funcție de caracteristicile personale, pacienții pierd până la 1-2 kg în timpul cursului
 • Edemul dispare sau devine considerabil mai mic
 • Starea pielii se îmbunătățește – zgârieturile, vânătăile și acneea se vindecă mai repede, pielea este netezită, tonusul îi revine
 • Severitatea celulitei scade, silueta este tonifiată
 • Venele se întăresc, varicele devin mai mici
 • Starea de bine se îmbunătățește, oboseala dispare
 • Starea de spirit se normalizează

Avantaje față de alte tipuri de masaj

Fiecare tip de masaj este bun pentru anumite indicații și scopuri. Dar drenajul limfatic are câteva avantaje importante:

 • Procedura este nedureroasă. În timp ce masajul anticelulitic poate fi mai dificil pentru persoanele cu un grad ridicat de sensibilitate, drenajul limfatic se simte confortabil.
 • Versatilitatea. Tehnica este potrivită pentru întinerire, pentru a scăpa de excesul de greutate și pentru îmbunătățirea stării pielii.
 • Lupta împotriva varicelor – în stadiile inițiale, drenajul limfatic ajută la punerea în ordine a venelor. 
 • Întărirea imunității. O altă consecință a masajului de drenaj limfatic: datorită normalizării fluxului limfatic, imunitatea este întărită, starea de spirit și bunăstarea devin mai bune.
 • Are diferite zone de influență. Acesta se face pe tot corpul, inclusiv pe față și pe gât.