Se crede că energia vitală este responsabilă pentru starea emoțională și psihofizică a unei persoane, care circulă în organism prin canale speciale (meridiane) și creează un echilibru al tuturor sistemelor corpului. În absența barierelor în calea mișcării, oamenii se simt sănătoși. Dacă un canal este blocat, organul asociat cu acesta începe să sufere. Cu ajutorul masajului Shiatsu, meridianele pot fi eliberate. Datorită acestui fapt, echilibrul în organism va fi restabilit.

Cum funcționează presopunctura Shiatsu?

Masajul Shiatsu este un efect mecanic asupra punctelor biologic active (BAP). BAP-urile sunt zone ale corpului în care există proiecții ale terminațiilor nervoase responsabile pentru anumite organe și sisteme. În total, există aproximativ 700 de astfel de puncte, dar în masaj sunt folosite doar 150.

Presiunea asupra punctelor se efectuează cu degetul mare strict vertical pe suprafața corpului. Mâinile terapeutului de masaj sunt calde, iar mișcările degetelor sunt circulare, în sensul acelor de ceasornic. Punctele „dure”, care sunt epicentrul tensiunii din corp, sunt încălzite de o serie de presiuni la până la o stare normală.

Indicațiile masajului Shiatsu:

Un medic poate recomanda procedura ca adjuvant al tratamentului medical pentru o serie de afecțiuni precum:

  • boli cardiovasculare;
  • tulburări circulatorii;
  • disfuncționalități în intestine;
  • boli ale coloanei vertebrale, articulațiilor;
  • dureri de cap cronice;
  • tulburări nervoase;
  • sinuzită;
  • instabilitatea tensiunii arteriale;

Indicațiile pentru a face un curs de Shiatsu sunt și pentru cei care au situații stresante, sunt suprasolicitați sau au o tulburare persistentă a somnului.

În timpul procedurii, specialistul lucrează cu coatele, genunchii, palmele și vârful degetelor. Tehnica modernă permite utilizarea unor bile metalice speciale pentru presiune asupra punctelor masate. Poziția pentru Shiatsu ar trebui să deschidă toate zonele necesare pentru expunere.

Varianta asiatică (șezând în genunchi cu călcâiele depărtate și spatele drept) este neobișnuită pentru un european, așa că pacientul stă întins pe o parte, o pernă mică este pusă sub cap. Puteți face masaj pe scaun. În funcție de punctele asupra cărora maestrul acționează, poziția se schimbă.

Presiunea asupra punctelor active este fie întărită, fie slăbită. O apăsare durează de la cinci până la șapte secunde, se fac de la șase până la zece mișcări pe minut. Metodologia include întinderea, rotația părților corpului și a țesuturilor.

Shiatsu se bazează pe detectarea și tratamentul zonelor cu activitate neurologică crescută sau hipertonicitate musculară pronunțată. Un punct important este palparea regiunii abdominale. Dacă este necesar, se masează abdomenul. Cursul procedurilor pentru un efect profund este de 8-10 ședințe cu pauze.