Masajul reflexogen pentru picioare se bazează pe principiul conexiunilor reflexe dintre organele interne și anumite zone ale tălpilor. Aceste zone reflexogene oglindesc sănătatea și starea generală a corpului. Prin stimularea acestor puncte cheie, masajul reflexogen poate activa circulația sanguină, reduce tensiunea musculară și promova starea de bine.

Fiecare organ și sistem al corpului nostru este reprezentat de anumite puncte sau zone reflexe situate în picioare. Prin aplicarea de presiune controlată și mișcări specifice asupra acestor puncte, terapeutul de masaj poate ajuta la echilibrarea și revitalizarea organismului. Astfel, masajul reflexogen pentru picioare poate fi benefic în tratarea diverselor afecțiuni și probleme de sănătate.

Acest tip de masaj este recomandat persoanelor care suferă de următoarele afecțiuni sau probleme de sănătate:

  • Dureri
  • Probleme cu circulația periferică (picioare grele, crampe musculare, varice)
  • Boli cardio-respiratorii (astm bronșic, bronșite cronice)
  • Boli ale aparatului digestiv (stomac, ficat, pancreas)
  • Boli ginecologice (menopauza la femei)
  • Boli reumatice cronice

În cazul acestui tip de masaj, primul aspect important este confortul pacientului – el trebuie să stea cu faţa în sus şi cu picioarele întinse, iar terapeutul se așează la picioarele pacientului. Masajul reflexogen presupune presare şi mișcări circulare, dinspre călcâi spre degete, terapeutul acționând pe zone întinse.

În ceea ce privește intensitatea, aceasta crește treptat – terapeutul începe cu apăsări ușoare şi se mărește gradat apăsarea. Punând accent pe zonele care s-au dovedit a fi sensibile.

În perioada ședințelor de reflexoterapie și după acestea este recomandat să se consume o cantitate mai mare de lichide, în funcție de posibilitățile organismului. Acest factor este important pentru restabilirea nivelului de hidratare și menținerea echilibrului hidric în organism.